Instructiuni

Dictionar de termeni CCTV

3D Intelligent Positioning

3D intelligent positioning (click on image) este o funcție deținută de o serie de echipamente de înregistrare ce permite controlul camerelor de supraveghere cu mouseul, direct pe imagine.

ANPR

ANPR (Automatic Number Plate Recognition) este un sistem creat pentru a recunoaște plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor cu scopul de a identifica vehicule aflate în black list, pentru a măsura viteza de deplasare a vehiculelor, densitatea traficului sau încălcări ale regulilor de circulație. Sistemele ANPR cuprind camere de supraveghere și un program DSS. Camerele de supraveghere ANPR mai poartă denumirea și de camere LPR.

ANR

Tehnologia ANR (Automatic Network Replenishment) este o tehnologie întâlnită la o serie de echipamente de înregistrare. În cazul unei întreruperi ale conexiunii la internet, această tehnologie face posibilă preluarea și încorporarea secvenței de înregistrare de pe SD Card în înregistrarea video originală, astfel toate datele sunt salvate, putând fi vizionate ulterior.

AGC

AGC (Auto Gain Control) este o funcție a camerelor de supraveghere ce are rolul de a regla luminozitatea pentru a se obține imagini clare. Funcția AGC controlează semnalul video, amplificându-l sau diminuându-l pentru optimizarea luminozității imaginii. În unele cazuri, cand gradul de iluminare este foarte redus, utilizarea funcției AGC conduce la creșterea zgomotului de imagine, calitatea fiind astfel afectată.

AHD

AHD (Analog High Definition) este o tehnologie ce utilizează aceeași infrastructură a sistemelor analogice standard, însă rezoluția acestora poate ajunge până la 1080P. Tehnologia AHD determină obținerea unor imagini calitative, utilizând camere video analogice, iar distanța de transmisie este de până la 500 de metri.

AWB

AWB (Auto White Balance) este o funcție a camerelor de supraveghere care reglează în mod automat gradul de luminozitate și echilibrează culorile, astfel încât obiectele vor fi redate la culoarea lor reală.

Balun

Conector ce convertește semnalul video balansat în nebalansat și invers, permițând transmiterea acestuia pe distanțe mai mari decât orice alt conector. În același timp, acesta reglează semnalul video pentru o transmisie fluidă. Printr-un cablu de tip UTP sau FTP, balunurile fac legătura între camera de supraveghere și echipamentul de înregistrare. Se întâlnesc două tipuri de balunuri: activ și pasiv. Balunul activ permite transmiterea pe o distanță de până la 1500 de metri, iar cel pasiv până la 400 de metri la camerele color, sau 500 de metri la cele alb/negru. Denumirea de balun a fost compusă prin alipirea balanced to unbalanced.

Bitrate

Bitrate-ul sau rata de biți reprezintă numărul de biți întregistrați într-o secundă. CBR (Constant Bit Rate) și VBR (Variable Bit Rate) sunt principalele opțiuni. Rata de biți selectată pentru înregistrare are un efect direct asupra calității imaginii și spațiului de stocare. Cu cât bit rate-ul este mai mare, cu atât imaginea va fi de o calitate mai bună.

BLC

BLC (Back Light Compensation) este o funcție a camerelor de supraveghere ce ajustează expunerea suprafeței pentru a se obține imagini clare și neîntunecate chiar și atunci când fundalul este puternic luminat. Cu ajutorul funcției BLC inclusiv detaliile întunecate sunt surprinse și scoase în evidență.

BNC

BNC este un conector cu îmbinare în stil baionetă ce permite conectarea și deconectarea rapidă, cu un mecanism de blocare pozitiv și doar un sfert de rotație. Conectorii BNC sunt potriviți pentru a găzdui o varietate de cabluri standard și RG, iar ușurința de cuplare de care dispun îi determină să fie printre cei mai populari conectori de uz general de pe piață.

Cablu Coaxial

Cablul coaxial este un tip de cablu utilizat în transmisii video ce acoperă o bandă foarte largă. Denumirea de cablu coaxial provine de la faptul că acesta include un singur canal fizic ce transmite semnalul înconjurat (după un strat de izolație) de un alt canal fizic concentric, ambele rulând de-a lungul aceleiași axe. Multe dintre aceste perechi de tuburi coaxiale pot fi plasate într-un singur înveliș exterior și cu ajutorul repetoarelor, pot transporta informații pe o distanță mare. Unul dintre cele mai utilizate cabluri coaxiale este cel cu notația RG6.

Cablu UTP

Cablul UTP (Unshielded Twisted Pair) este un tip de cablu utilizat în rețelele de date, în care două conductoare ale unui singur circuit sunt răsucite împreună cu scopul neutralizării interferențelor electromagnetice. Acestea se găsesc adesea sub denumirea de cabluri Ethernet, datorită utilizării lor majoritare.

Cameră antivandal

Cameră dotată cu o carcasă foarte rezistentă pentru a preveni deteriorarea sa atunci când este supusă unor tratamente necorespunzătoare sau abuzuri. Acestea au un grad de protecție ridicat (de obicei IK10), sunt dificil de deschis și reglat, asigurând protecție împotriva diferitelor acte de vandalism.

Cameră fisheye

Cameră de supraveghere a cărei lentilă atinge unghiuri de vizualizare extrem de largi, imaginea oferită fiind de 360° sau 180°. Camerele fisheye utilizează rezoluții megapixeli cu diferite opțiuni de pan, tilt și zoom, fiind disponibile modele atât pentru interior cât și pentru exterior.

Camere analogice

Camerele analogice sunt camere de supraveghere a căror rezoluție poate ajunge până la 704×576 pixeli. Acestea pot fi amplasate la o distanță de maxim 300 de metri fără amplificatoare de semnal. Cu cât distanța de transmisie este mai mare, cu atât semnalul video va fi mai slab. Pentru a fi digitalizat, semnalul analogic al acestor tipuri de camere necesită convertire, astfel că imaginile obținute vor avea o calitate mai slabă. Pentru transmiterea semnalului audio camerele analogice folosesc un cablu separat.

Camere bullet

Camerele bullet sunt cele mai populare și des utilizate tipuri de camere de supraveghere. Numele lor provine de la forma cilindricăa carcasei. Printre caracteristicile lor principale enumerăm: sunt ușor de montat pe orice suprafață, inclusiv pe colțul peretelui, pot fi reorientate foarte simplu, sunt rezistente la intemperii, fiind utilizate cu preponderență în exterior și sunt ușor de identificat, ceea ce poate conduce la descurajarea actelor de infracționalitate. Acestea pot dispune de infraroșu pentru o performanță mai bună în condiții de întuneric și pot avea lentile fixe sau varifocale.

Camere dome

Camerele dome sunt acele camere a căror formă este rotunjită, fiind motate de cele mai multe ori pe tavan. Acestea au un design mai elegant, fiind utilizate cu preponderență în interior. Majoritatea camerelor dome nu au protecție pentru intemperii, însă există și modele special create pentru exterior.

Camere IP

Sunt acele camere de supraveghere care pot recepționa și transmite date prin intermediul Internetului. Alimentarea acestora poate fi PoE, ceea ce înseamnă că transmisia video, audio, controlul și alimentarea se realizează printr-un singur cablu. Principalele avantaje ale camerelor IP se referă la imagini de înaltă calitate, acces de la distanță, ușurință în instalare și conectare wireless. Camerele de supraveghere IP pot dispune de funcții inteligente (detecție facială, detecție intruși, detecție obiect lipsă/abandonat, detecție perimetrală, auto tracking, defog) și acoperă o arie largă de aplicații. Acestea pot fi integrate în sisteme de supraveghere complexe: soluții de trafic inteligent, videointerfonie, supraveghere vehicule etc și pot fi de mai multe tipuri: waterproof, explosion proof, camere termice, camere auto etc.

Camere panoramice

Camerele de supraveghere panoramice au un unghi de vizualizare larg, cuprins între 180° și 360°. Acestea pot avea una sau mai multe lentile fixe, fiind folosite pentru a monitoriza suprafețe largi, pentru a urmări fluxul de persoane și pentru obținerea un management mai eficient al zonei supravegheate.

Camere speed dome

Camerele speed dome suntacele camere de supraveghere ce au capacitatea de a se roti spre stânga sau spre dreapta, în sus sau în jos și de a face zoom pe imagine. Speed domurile sunt cunoscute și sub denumirea de camere PTZ (Pan/ Tilt/ Zoom). Sunt ideale pentru supravegherea unor suprafețe ample deoarece au un zoom optic puternic și un câmp de vizualizare larg. În plus, oferă posibilitatea de a fi orientate în funcție de nevoile locale ale proiectului. Camerele speed dome sunt construite din materiale dure și rezistente la intemperii, fiind dificil de vandalizat.

Camere cu termoviziune

Camerele cu termoviziune sunt acele camere de supraveghere ce generează imagini pe baza funcției de detecție a surselor de căldură cu care sunt dotate. Acestea sunt capabile să detecteze persoane și obiecte aflate chiar și în condiții de întuneric total, datorită radiațiilor infraroșii ce sunt captate de lentilă și transformate în semnal electric. O cameră termică Dahua cu lentilă de 100 mm poate detecta persoane de la o distanță de peste 3 kilometri, existând modele care identifică persoane chiar și de la 10 kilometri.

Camere wireless (Wi-Fi)

Camerele wireless (Wi-Fi) sunt camerele de supraveghere care transmit semnalul video și audio prin intermediul unui protocol de rețea wireless. Acestea nu necesită cablu pentru conectarea la dispozitivele de stocare. Sunt simplu de folosit și de instalat și mai ofertante în privința amplasării. Un avantaj foarte important al camerelor de supraveghere wireless se referă la posibilitatea de a fi accesate oricând, de oriunde din lume, utilizând telefonul, tableta sau un computer. Chiar dacă sunt wireless, acestea necesită un cablu pentru alimentare. Cele mai multe camere wireless sunt utilizate în proiecte home.

CBR

CBR (Constant Bit Rate) este o metodă de codare ce menține bitrate-ul constant. Avantajul adus de această metodă se referă la faptul că datele audio sunt de obicei procesate mai repede comparativ cu VBR. Cu toate acestea, fișierele create nu sunt la fel de bine optimizate pentru calitate versus stocare ca VBR.

Centrala de control acces

Centrala de control acces (controller) este un dispozitiv care gestionează accesul în diverse puncte de interes, pe baza unui plan prestabilit. Aceasta funcționează pe baza unui semnal primit de la cititoarele de card/ amprentă/ parolă, trimițând comanda către yală. Centralele de control sunt utilizate cel mai des în mediul corporatist, însă în ultima perioadă cererea este din ce în ce mai crescută și pentru mediul rezidențial.

Cititor de carduri

Cititorul de carduri este un dispozitiv care scanează codul de pe un card RFID și îl trimite sub formă de date către o centrală (controller) de acces. Interfața de comunicație cea mai utilizată este Wiegand sau RS485.

CCTV

CCTV (Closed Circuit Television) se referă la utilizarea camerelor video pentru a transmite semnal într-un circuit închis, către un loc specific, pe un număr limitat de monitoare. CCTV este cunoscut și sub denumirea de supraveghere video. Vechile sisteme CCTV utilizau rezoluții mici, monitoare alb-negru, fără interactivitate, însă variantele avansate de CCTV utilizează pentru înregistrarea imaginilor echipamente de tip DVR și NVR, rezoluții înalte și funcții inteligente.

CVBS

CVBS (Composite Video Baseband Signal) este un semnal video analogic, fără audio, transmis printr-un singur cablu, la o rezoluție standard de 480i sau 576i. În prezent, echipamentele care folosesc semnal CVBS sunt utilizate din ce în ce mai puțin, deoarece nu reușesc să se mai ridice la cerințele și nevoile pieței. Calitatea imaginii este mai slabă, iar un sistem analogic necesită mai multe cabluri, respectiv câte unul pentru video, audio, control și alimentare.

Day/Night

Day/Night este o funcție a camerelor de supraveghere ce asigură obținerea unor imagini calitative atât pe timp de zi, când există suficientă lumină, cât și pe timp de noapte, când lumina este slabă sau inexistentă. Camerele dotate cu funcția Day/Night utilizează lumina infraroșu pentru formarea imaginii. Pe timpul zilei, camerele de supraveghere dotate cu funcție Day/Night utilizează ICR (IR Cut). Astfel, lumina infraroșie este filtrată pentru a nu distorsiona culorile imaginilor. Când este pe modul Night, filtrul IR este eliminat. Camerele Day/Night sunt utile în medii care limitează utilizarea luminii artificiale. Acestea includ situații de supraveghere video cu lumină scăzută, monitorizare ascunsă sau diverse aplicații de supraveghere discrete.

DNR

DNR (Digital Noise Reduction) este o tehnică de îndepărtare a zgomotului de imagine dintr-un semnal video prin aplicarea unui filtru digital. Imaginile vor avea astfel o calitate îmbunătățită și dimensiunea fișierului video se va micșora. Zgomotul este acea distorsiune a semnalului care afectează semnalul CCTV și apare de obicei atunci când există un grad de iluminare scăzut în zona monitorizată. În alegerea unei camere de supraveghere, caracteristicile DNR sunt un element important de luat în calcul.

DSS

DSS-ul (Digital Surveillance Software) este un centru de management cu o capacitate mare de stocare și de transfer de date, format dintr-un server management, media streaming, platformă soft și un sistem de operare. DSS-urile suportă până la 2000 de canale și permit utilizatori multipli.

DVR (Digital Video Recorder)

Parte componentă a unui sistem de supraveghere, cu rol de înregistrare și transmitere a materialului obținut de camerele de supraveghere. Acesta stochează imaginile înregistrate pe hard disk-uri interne sau externe (eSATA), care pot avea capacități diferite. La un DVR se pot conecta camere de supraveghere în funcție de numărul de canale video pe care le are. În majoritatea cazurilor întâlnim DVRuri ce au între 4 și 32 de canale video. În funcție de caracteristicile modelului, DVRurile pot fi dotate și cu intrări audio (până la 16 intrări), intrări alarmă și funcții inteligente.

DVR Combo

DVRul Combo este un echipament de înregistrare video analogic, ce are monitor încorporat. Acesta poate avea un număr variat de canale video, intrări audio și de alarmă.

DVR Hibrid

DVRul Hibrid este un echipament de înregistrare ce permite conectarea simultană a camerelor de tip analogic și IP.

Dual Stream

Funcție a camerelor de supraveghere ce se referă la faptul că o cameră are două ieșiri de fluxuri simultane cu diferite codec-uri, cum ar fi JPEG, MPEG-4, H.264. Este utilă pentru înregistrări video de înaltă calitate și în același timp pentru transmiterea imaginilor printr-o rețea cu lățime de bandă limitată. De asemenea, o ieșire poate fi utilizată pentru stocarea pe hard disk și cealaltă pentru transmisia de rețea.

Echipamente pentabride

Denumirea de echipament de înregistrare pentabrid provine de la capacitatea acestuia de a fi compatibil cu cinci dintre cele mai cunoscute tehnologii ale camerelor de supraveghere: HDCVI, IP, Analogice, AHD, TVI. XVR-urile lansate de Dahua sunt pentabride, oferind acest avantaj al unei compatibilități complete, o flexibilitate crescută și o înaltă eficiență în utilizare.

Echipamente tribride

Echipamentele tribride sunt echipamente de înregistrare ce suportă simultan camere de supraveghere HDCVI, analogice și IP. Astfel, se oferă avantajul unei compatibilități cu trei tehnologii într-o singură unitate.

Firmware

Pentru ca dispozitivele hardware să funcționeze este necesar să aibă o serie de specificații soft care să gestioneze activitatea acestora. Firmware-ul este parte componentă a oricărui dispozitiv electronic, fiind principalul program fără de care funcționarea nu ar fi posibilă.

FPS

FPS (Frameuri pe Secundă) reprezintă numărul de cadre înregistrate pe secundă de echipamentul de înregistrare utilizat. 25 de cadre înregistrate pe secundă este considerată o înregistrare realtime sau în timp real. Cu cât numărul de cadre înregistrate pe secundă este mai mare, cu atât imaginile sunt mai realiste și înregistrarea mai fluidă. Un fps mare necesită echipamente de înregistrare mai performante.

FTP

FTP (File Transfer Protocol) este un protocol utilizat pentru transferul de fișiere aflate pe diverse tipuri de rețele. FTPul este construit pe o arhitectură client-server. Utilizatorii se pot autentifica în mod normal cu un username și o parolă sau în mod anonim dacă serverul permite acest lucru.

Funcții IVS

Funcțiile IVS (Intelligent Video Surveillance) sunt funcții inteligente de care poate dispune o cameră de supraveghere sau un echipament de înregistrare video și care contribuie semnificativ la o supraveghere mai eficientă. Principalele funcții IVS sunt: detecție facială, detecție de mișcare, detecție intruși, detecție obiect lipsă/abandonat, detecție perimetrală, detecție la schimbarea scenei, defog, tripwire (barieră virtuală), parcare în zonă interzisă.

Full HD

Full HD se referă la imagini cu rezoluții de 1920×1080 pixeli. Full HD este rezoluția standard pentru televiziunea digitală, Blu-Ray si majoritatea materialelor video din mediul online.

gDMSS

gDMSS este o aplicație Dahua ce permite accesarea DVRurilor Dahua de pe telefoanele mobile cu Android. Astfel, utilizatorii pot urmări de la distanță zona supravegheată. Aplicația este gratuită și se poate descărca de pe Google Play.

Ivideon

Ivideon este un serviciu de cloud pentru supravegherea video a locuințelor sau afacerilor. Acesta permite monitorizare și control de la distanță, deoarece permite conectarea unui număr nelimitat de camere de supraveghere și acces cu ajutorul oricărui dispozitiv conectat la Internet. Acesta poate trimite inclusiv notificări pentru diverse evenimente suspecte înregistrate (detecție mișcare, sunet, deconectarea camerei). În prezent Ivideon se bucură de peste 1.500.000 de utilizatori activi, din peste 100 de țări.

H.264

H.264 reprezintă cel mai utilizat standard de compresie video. Acesta oferă o bună calitate a imaginii la o rată de compresie foarte ridicată. Volumul de date transmise cu ajutorul comprexiei H.264 este mult redus în comparație cu alte standarde de compresie de pe piață deoarece cadrele captate de camerele de supraveghere sunt comparate cu cele de referință și doar acei pixeli a căror valoare s-a modificat vor fi codați și transmiși către echipamentul de înregistrare.

H.264+ Smart Codec

H.264+ Smart Codec este un standard de compresie video ce utilizează mai multe tehnologii pentru a reduce spațiul de stocare și rata de biți consumată de un flux video. Prin preluarea cadrelor de referință și aplicarea lor pe cadre reînnoite Smart Codec-ul H.264+ elimină necesitatea de a transmite date pentru o imagine nemodificată sau părți ale imaginii în care nu există mișcare. H.264+ Smart Codec salvează spațiul de stocare în proporție de 20-50% față de H.264.

H.265

H.265 este un standard de compresie video cunoscut și sub denumirea de High Efficiency Video Coding (HEVC) ce aduce îmbunătățiri considerabile față de predecesprul său H.264. Acestea se referă la o transmiterea video mai ușoară, conținut video mai clar, economisire cu până la 50% a lățimii de bandă. Cu o dublare a eficienței de compresie, H.265 oferă aceeași calitate a imaginii, suportând rezoluții până la 8K UHD.

HD

HD este o abreviere de la High Definition, ce se referă la imagini cu rezoluții mai mari de 1280×720 pixeli.

HDCVI

HDCVI (High Definition Compozite Video Interface) este o tehnologie brevetată de Dahua Technology ce semnifică o modalitate de transmisie video HD prin cablu coaxial sau UTP, pe distanțe mari și la costuri reduse. Noua tehnologie a revoluționat piața sistemelor de securitate datorită atributelor de care dispune: compatibilitate maximă (cu HDCVI, AHD, TVI, CVBS, IP), rezoluții Ultra HD, funcții inteligente (IVS), simplitatea în instalare și în utilizare.

HDD

HDD (hard disk drive) este unul dintre cele mai populare dispozitive de stocare. HDDul este o soluție ideală dacă se dorește o capacitate mare de stocare la costuri avantajoase. În cazul sistemelor de supraveghere, HDDurile sunt utilizate pentru stocarea înregistrărilor video obținute, cele mai utilizate fiind HDDurile de 1 până la 6 TB. Un avantaj la HDDurilor comparativ cu SSDurile este prețul mai scăzut, însă acesta are limitări la nivel de viteză, pot fi vulnerabile la șocuri și are un consum de energie ridicat. De asemenea, durata de viață este mai scăzută, datorită componentelor mecanice aflate în mișcare. Pentru performanțe superioare și rapiditate se recomandă folosire unui dispozitiv de stocare de tip SSD.

HD-TVI

HD-TVI (High Definition Transport Video Interface) este o tehnologie pentru transmiterea semnalului video ce suportă rezoluții de până la 1080P. Transmisia se realizează pe cablu coaxial, folosind aceleași tehnici ca la un sistem analogic, pe o distanță de până la 500 de metri, aspect ce facilitează semnificativ procesul de modernizare a sistemelor analogice. Printre cele mai importante avantaje ale acestei tehnologii se numără: imagini de înaltă calitate, folosirea unui singur cablu pentru transmiterea semnalului video și audio și transmisie real-time fără pierderi de semnal și fără latențe.

HD-SDI

HD-SDI este o tehnologie video analogică dezvoltată de Dahua, ce suportă rezoluții HD (720P) și Full HD (1080P). Semnalul video este transmis prin cablu coaxial pe o distanță de maxim 80 de metri prin conexiune directă. Comenzile pan tilt zoom se gestionează prin același cablu, iar pentru audio este necesară o cablare separată. Alimentarea se realizează prin conectarea sursei direct la cameră.

ICR

ICR (Infrared Cut Filter) este funcția unei camere de supraveghere care pe timp de noapte blochează filtrul IR. Filtru IR este acel filtru care blochează lumina infraroșu astfel încât să se obțină imagini cât mai clare.

iDMSS

iDMSS este o aplicație Dahua ce permite accesarea DVRurilor Dahua de pe telefoanele mobile cu sistem de operare iOS. Astfel, utilizatorii pot urmări de la distanță zona supravegheată. Aplicația este gratuită și se poate descărca de pe Google Play.

IK10

IK10 este un coeficient ce atestă cel mai înalt grad de rezistență la impact al unei camere de supraveghere. Acesta este recunoscut la nivel internațional și se stabilește în urma unui test ce ia în calcul tipul de ciocan, masa ciocanului și energia de impact care rezultă. Majoritatea camerelor de supraveghere cu indice IK10 poartă denumirea de camere antivandal.

IP66

IP este un standard internațional acordat de IEC camerelor de supraveghere pentru a defini gradul de protecție al acestora la diferite intemperii din mediul extern. Primul număr descrie coeficientul acordat pentru protecția împotriva obiectelor solide, iar al doilea definește protecția camerelor la lichide. IP66 se referă la caracteristica camerelor de a fi etanșe la praf și la jeturi puternice de apă.

IP67

IP67 reprezintă gradul de protecție al camerelor de supraveghere împotriva prafului și lichidelor, respectiv capacitatea acestora de a fi etanșe la praf și de a nu pătrunde apa în interior când acestea sunt scufundate în apă. Distanța de imersiune este de până la 1 metru, pentru o durată de maxim 30 de minute.

LAN

LAN (Local Area Network) este o rețea locală formată dintr-un grup de computere și dispozitive asociate care oferă o linie comună de comunicații sau o legătură wireless către un server. De obicei, o rețea LAN cuprinde computere și dispozitive periferice conectate la un server, într-o locație distinctă. Conexiunea LAN se utilizează pentru a partaja diferite resurse.

Lentilă fixă

Lentila fixă este acea lentilă a cărei distanță focală și unghi de vizualizare nu pot fi modificate. Cea mai des utilizată lentilă fixă este cea de 3,6mm. Lentilele fixe sunt foarte eficiente în zonele aglomerate, deoarece focalizează în mai multe puncte.

Lentilă varifocală

Lentila varifocală este acea lentilă ce permite ajustarea distanței focale în funcție de spațiul ce se dorește a fi monitorizat. Prin modificarea distanței focale se modifică atât unghiul de vizualizare al camerei cât și factorul de mărire al zoom-ului. Flexibilitatea acestui tip de lentilă aduce avantajul unei supravegheri mai eficiente și mai facile a subiectelor vizate. De asemenea, lentilele varifocale se reglează ușor și nu necesită o investiție mare de timp.

Lux

Lux reprezintă lumina minimă necesară camerelor de supraveghere pentru a capta imagini. Un coeficient Lux mic (0.000x) se traduce prin imagini mai clare redate de cameră în condiții de iluminare scăzută.

Meniu OSD

Meniu OSD (On Screen Display) este un meniu ce permite modificarea setărilor camerei de supraveghere direct de pe ecran. Cu ajutorul meniului OSD se pot ajusta opțiunile de Day/Night, Exposure, White Balance, Black Light Compensation etc.

NVR (Network Video Recorder)

Parte componentă a unui sistem de supraveghere video IP, ce are rolul de a înregistra și transmite materialul obținut de camerele de supraveghere. Acesta stochează imaginile înregistrate pe un hard disk, un stick sau pe un card de memorie. NVRul poate avea între 4 și 128 de canale video și în plus poate dispune de intrări audio, intrări alarmă și sunt dotate cu funcții inteligente. Pentru a funcționa, NVRul trebuie conectat la o rețea de internet. Funcționarea acestora în rețea permite monitorizare de la distanță și acces pentru mai mulți utilizatori. NVRurile se pretează doar la camerele de supraveghere IP și suportă rezoluții până la 12 megapixeli.

ONVIF

ONVIF este un standard deschis ce garantează interoperabilitatea între echipamentele IP, indiferent de producător. Acesta este împărțit în: Profile S (face referire la functionalități ale sistemelor video IP – streaming video și audio, control PTZ, activare relee), Profile C (functionalități ale sistemelor de control acces – control și status ușă, management logări și evenimente) și Profile G (stocare video, înregistrare, căutare și recuperare).

Operare pentaplex

Operarea pentaplex este o caracteristică a echipamentelor de înregistrare ce se referă la capacitatea acestora de a îndeplini simultan cinci funcții, respectiv: înregistrare, redare, vizualizare, backup și control de la distanță. DVRurile cu sisteme de operare pentaplex sunt printre cele mai performante de pe piață.

Pan Range

Pan Range reprezintă gradul până la care o cameră de supraveghere se poate roti pe orizontală. Mișcarea de rotire poate fi până la 180° sau 360°. Datorită câmpului de vizualizare larg, o cameră dotată cu funcție Pan poate înlocui mai multe camere de supraveghere fixe.

Pinhole

Camerele de supraveghere pinhole, denumite și camere ascunse sunt acele camere de dimensiuni mici, ce utilizează o lentilă specială de tip pinhole de mărimea unui vârf de creion. Datorită dimensiunii reduse ele sunt utilizate în proiectele de supraveghere unde se dorește discreție, putând fi integrate cu ușurință în diferite obiecte pentru a nu fi observate.

Pixel

Pixelul cea mai mică unitate din care este formată o imagine. Un multiplu al acestei unități este megapixelul, care este egal cu un milion de pixeli. O imagine este cu atât mai clară, cu cât rezoluția este mai mare și pixelii mai mici.

Progressive CMOS

Progressive CMOS este un senzor ce utilizează o tehnică de scanare progresivă a imaginilor produse, rezultatul fiind obținerea unor imagini clare chiar și atunci când subiectul vizat este în mișcare.

PTZ

PTZ reprezintă acronimul pentru funcțiile Pan, Tilt și Zoom. O cameră de supraveghere cu PTZ are capacitatea de a se roti, înclina și regla zoomul. Funcțiile PTZ se întâlnesc la camerele de tip speed dome. Camerele PTZ sunt controlate cu ajutorul unei tastaturi standard sau a uneia speciale (PTZ controller).

Rețea Peer-to-peer

Rețeaua Peer-to-peer reprezintă o arhitectură de rețea utilizată pentru a trimite și descărca fișiere. Fiecare calculator implicat în rețeaua peer-to-peer funcționează atât ca server cât și ca client, neexistând nicio ierarhie între acestea. Astfel, utlizatorii au drepturi egale de acces la resurse. Unul dintre dezavantajele rețelei peer-to-peer este dificultatea urmăririi traseului informațiilor, gradul de control fiind redus.

Rezoluția

Rezoluția reprezintă numărul total de pixeli ce compune o imagine digitală. O rezoluție mare va genera imagini mai clare, cu mai multe detalii. Trebuie avut în vedere însă nu doar rezoluția camerei, ci și rezoluția maximă pe care o suportă echipamentul de înregistrare ce va fi utilizat. Rezoluția camerei trebuie să fie egală cu sau mai mică decât rezoluția procesată de echipamentul de înregistrare.

RS232

RS232 (întâlnit și RS-232) este un standard de transmisie serială complet, ce precizează caracteristicele electrice, mecanice și funcționale ce trebuie îndeplinite pentru compatibilitatea dintre sistemele gazdă și cele periferice. RS232 este unul dintre cele mai răspândite protocoale de transmisie. Acesta necesită un singur fir, deoarece transmisia se realizează bit cu bit.

RS422

RS422 (întâlnit și RS-422) este un standard de transmisie ce specifică caracteristicile unui circuit de rețea echilibrat. Acesta a fost creat pentru a rezolva limitările standardului RS232. RS422 transmite date pe distanțe de până la 1200 de metri, folosind 4 fire. În prezent acesta este rar utilizat.

RS485

RS485 (întâlnit și RS-485) este un standard de comunicații, un protocol ce permite comunicație serială între multiple dispozitive (până la 32), pe distanțe de până la 1200 de metri. Rețeaua 485 poate fi configurată în două moduri: cu două fire sau cu patru fire. Atât lungimea rețelei cât și numărul de noduri pot fi extinse cu ușurință folosind repetoare de pe piață. RS485 mai este cunoscut și sub denumirea de TIA-485 sau EIA-485. RS485 este o versiune updatată a protocolului RS232.

SDK (Software Development Kit)

SDK este o bibliotecă pentru clienți ce are scopul de a facilita utilizarea unui API. SDK include instrumente, documentații, coduri, etc. pentru dezvoltarea unei aplicații software ce vizează o anumită platformă. Majoritatea SDKurilor pot fi downloadate de pe Internet și sunt gratuite.

Senzor

Senzorul este acea componentă a camerei de supraveghere care are rolul de a transforma lumina în semnal electric. În general, acesta este de tip CCD sau CMOS. Diferențele principale dintre acestea se referă la raportul semnal/ zgomot, consumul de electricitate și gradul de încălzire. În ultima perioadă, senzorii CMOS au devenit cei mai căutați și utilizați.

Senzor CCD

Senzorul CCD (Changed Coupled Device) este unul dintre cei mai cunoscuți și utilizați senzori, ce asigură imagini de înaltă calitate și un zgomot de imagine redus. Spre deosebire de senzorul CMOS, acesta are un consum mai mare de energie.

Senzor CMOS

Pentru a capta imaginea, camerele video utilizează senzori. Cei mai cunoscuți și utilizați sunt senzorii CCD și CMOS. Senzorul CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) se caracterizează în principal prin imunitate la zgomot de imagine, consum de energie redus, iar semnalul generat este digital, ceea ce înseamnă că nu mai sunt necesare dispozitive ADC (Analog to Digital Converter). Senzorii CMOS sunt o variantă mai putin costisitoare în comparație cu senzorii CCD.

Slot SD

Slot SD este spațiu pentru carduri SD (secure digital) ce sunt utilizate în principal pentru stocarea și transferul de date. Cardurile SD dispun de un comutator care le protejează la scriere, formatare sau ștergere.

Smart IR

Smart IR este o tehnologie ce reglează intensitatea ledurilor infraroșii ale camerei de supraveghere pentru a compensa distanța față de un obiect, astfel încât acesta să nu fie prea luminat sau prea întunecat. Cu ajutorul Smart IRului se obțin imagini clare și echilibrate, indiferent de poziția subiectului vizat.

Smart PSS

Smart PSS (Professional Surveillance System) este un software utilizat în supravegherea video ce permite gestionarea cu ușurință a maxim 256 de dispozitive sau 2000 de canale. Acesta oferă posibilitatea unei vizualizări sincronizate pe maxim 36 de canale. Smart PSSul este compatibil cu DVR, NVR, camere IP, NVS, video wall, NKB și VDP.

Soft client dedicat supravegherii video

Softul client dedicat supravegherii video este o aplicație utilizată pentru monitorizare, înregistrare și managementul echipamentelor video. Acesta mai poartă denumirea și de CMS (Central Management Software), existând atât o versiune de soft client pentru desktop, cât și pentru mobil. Principalele avantaje aduse de un CMS pentru desktop se referă la managementul simultan al mai multor echipamente video compatibile, personalizarea intervalelor de înregistrare, gestionarea mesajelor de alarmă, planuri pentru vizualizare live, utilizarea mai multor monitoare și distribuirea personalizată a camerelor pe fiecare monitor. Softul client pentru mobil are o serie de funcții diferite, mobilitatea oferită prin posibilitatea supravegherii video instantanee oriunde și oricând fiind unul dintre cele mai importante beneficii aduse.

SSD

SSD-ul (Solid State Drive) este un dispozitiv de stocare cu chip-uri de memorie ce se caracterizează prin rapiditate, durată de viață mai mare decât a hard diskurilor, rezistență la accidente, silențiozitate și fiabilitate.

Stream Multicast

Streamul Multicast este un proces care permite unui server să transmită fluxuri simulan, într-o singură transmisie către mai mulți destinatari. În această distribuție de unu-la-unu, un singur router IP creează căi optime de distribuție unu-la-mai-multe către o adresă de destinație multicast. Un flux multicast este publicat către o adresă multicast printr-un VLAN. Multicastul nu este acceptat pe rețeaua publică de Internet.

Tehnologie Starlight

Starlight este o tehnologie utilizată în supravegherea video ce determină obținerea unor performanțe excelente și imagini de calitate chiar și în condiții de iluminare scăzută sau în întuneric. Caracteristica principală a tehnologiei se referă la sensibilitatea crescută la lumină, ceeea ce conduce la capacitatea camerelor de a captura imagini în condiții de iluminare dificilă.

Tilt Range

Tilt Range se referă la gradul până la care o cameră de supraveghere se poate mișca pe axa verticală, respectiv până la 180°. Funcția Tilt a camerelor video determină flexibilitate și eficiență în activitatea de supraveghere.

Ultra HD

Ultra HD se referă la rezoluții 4K, respectiv 3840×2160 pixeli. Un număr mai mare de pixeli va genera o imagine mai clară. Rezoluțiile 4K au de patru ori mai mulți pixeli decât rezoluțiile de 1080 pixeli.

Unghi de vizualizare

Unghiul de vizualizare se referă la cadrul pe care o cameră de supraveghere îl poate vizualiza și reda. Cu cât distanța focală a lentilei este mai mică, cu atât unghiul de vizualizare al camerei este mai mare. Cele mai utilizate sunt lentilele cu distanța focală de 2.8mm și 3.6mm, deoarece oferă cele mai mari unghiuri de vizualizare.

VBR

VBR (Variable Bit Rate) este o metodă de codare ce permite ca bitrate-ul unui fișier audio să crească sau să scadă în mod dinamic. Formatele audio de tipul MP3, WMA, AAC și Vorbis suportă atât VBR cât și CBR ca metodă de codare. Cel mai mare avantaj al VBR comparativ cu CBR se referă la raportul dintre calitatea sunetului și dimensiunea fișierului. Prin codare audio cu VBR se va obține o dimensiune mai mică a fișierului decât utilizând metoda CBR. Dezavantajul fișierelor codate cu VBR se referă la incompatibilitatea cu o serie de dispozitive electronice mai vechi. De asemenea, procesul este unul mai complex, iar timpul necesar codării este mai lung.

Zoom digital

Zoomul digital se referă la procesarea imaginii în cadrul camerei de supraveghere. Mai exact, zoomul digital decupează o porțiune centrală a imaginii și o mărește, simulând astfel zoomul optic. În majoritatea cazurilor se pierde din calitatea imaginii, însă eficiența zoomului digital va fi cu atât mai mare cu cât rezoluția camerei este mai mare.

Zoom motorizat

Camerele de supraveghere dotate cu zoom motorizat permit reglarea zoomului în mod automat sau manual cu scopul observării unor detalii explicite. Acestea sunt utilizate cel mai frecvent în aplicații unde este necesară și se dorește o supraveghere mai atentă. Camerele de supraveghere cu zoom motorizat sunt extrem de eficiente atunci când există o persoană care operează întregul proces, dar pot fi setate să se activeze și la anumite evenimente.

Zoom optic

Zoomul optic se referă la procesul de apropiere a subiectului vizat de camera de supraveghere prin gestionarea distanței focale a lentilei. În acest caz rezoluția camerei nu se schimbă, modificarea aplicându-se doar lentilei. Zoomul optic redă o suprafață mărită, de o calitate superioară zoom-ului digital.

WDR

WDRul (Wide Dynamic Range) este o funcție a camerelor de supraveghere ce asigură obținerea unor imagini clare și în condițiile în care există contraste puternice de lumină în zona monitorizată. WDR ajustează sursa de lumină din imagine, astfel încât să poată fi identificate și detaliile din zonele foarte luminoase sau foarte întunecate.
sursa: kmw.ro